Tájékoztató anyag

Euromelanoma Nap 2017

Tájékoztató anyag

Környezeti Ártalmak Bőrgyógyászati Megelőzéséért és Kezeléséért Alapítvány

Bőrünkön számos különféle elváltozást találhatunk, melyek színük, méretük, felszínük, tapintatuk, megjelenésük időpontja, stb. alapján rendkívül különbözőek lehetnek, mégis a mindennapi szóhasználatban tévesen „szemölcs”-ként emlegetik őket. Igy gyakran „szemölcs” elnevezéssel illetik az anyajegyeket is.

Mi az anyajegy?

Anyajegynek nevezzük a bőrön születéskor meglévő vagy később kialakuló, a bőrtől színében vagy szerkezetében élesen elkülönülő jóindulatú elváltozásokat. Az anyajegyek rengeteg különböző formában jelenhetnek meg. Az anyajegyek közül leggyakoribbak a festéksejtes típusok. A festékes anyajegyek lehetnek teljesen laposak, kiemelkedőek vagy szemölcsszerűek. Színük rózsaszíntől sötét-barnáig és feketéig terjedhet. Méretük néhány mm, de több cm is lehet. Az anyajegyek ritkán jelennek meg 50 éves kor után. A legtöbb típus ártalmatlan, azonban bizonyos esetben az anyajegy megváltozása melanoma kialakulására utalhat.

Mi a melanoma?

A bőrrák a világon a leggyakoribb daganattípus. A bőrdaganatok kialakulásában több kockázati tényező játszhat szerepet, melyek közül legfontosabb szerepet az egyén genetikai tulajdonságainak és a napfény ultraibolya (UV) sugárzásának tulajdonítanak. A bőrrák általában azokon a testrészeken jelenik meg, melyeket a legtöbb napfény ér (arc, nyak, hát, végtagok).

A melanoma a bőrrák legveszélyesebb típusa. Általában egy egyre sötétedő folt, mely szabálytalan alakúvá és többszínűvé válik, de megjelenhet gyorsan növekvő rózsaszínű vagy vöröses csomó formájában is. A melanomát nem könnyű azonnal diagnosztizálni, hiszen első ránézésre anyajegynek vagy májfoltnak tűnhet. A melanoma a test bármely részén kialakulhat, de a leggyakrabban a mellkason és a lábakon fordul elő. Bármilyen életkorban kialakulhat, ellentétben a többi bőrrákkal, melyek inkább időseken fordulnak elő. Általában ép bőrfelületen jelentkezik, de az esetek 30%-ban egy korábbi anyajegy talaján alakul ki. A melanoma legtöbbször gyorsan nő és a szervezeten belül szétterjedhet (áttétet adhat), így azonnali kezelése szükséges!

Kik a veszélyeztetettek?

A bőrrák bármely életkorban bárkinél kialakulhat. Leggyakrabban 50 éves kor felett jelentkezik, illetve azoknál, akik bőrét életük során sok napfény/ és vagy mesterséges ultraibolya sugárzás (pl.: szolárium) érte.

Az átlagosnál magasabb kockázattal rendelkeznek azok az egyének, akik:

 • világos, leégésre hajlamos bőrűek
 • gyermek- vagy felnőttkorukban gyakran szenvedtek napégést
 • sok időt töltenek napon (pl. a munkájuk vagy a hobbijuk miatt)
 • intenzív napsugárzásnak teszik ki bőrüket (pl. a szabadságuk alatt)
 • szoláriumba járnak
 • ötvennél is több anyajegyük van
 • családjukban előfordult bőrrák
 • szervátültetésen estek át
 • 50 éven felüliek

A fentiek mellett egyéb speciális kockázati tényezők is vannak.

Amennyiben nem tartozik bőrrák szempontjából a magas kockázatú csoportba, akkor is nagyon fontos megértenie a kiváltó okokat és a jeleket. A bőr tudatos figyelése a későbbiekben megmentheti az életét, illetve segíthet észrevenni a bőrdaganat jeleit hozzátartozóin, embertársain.

Ne feltételezze azt, hogy egy gyanús folt veszélytelen azért, mert fájdalmatlan. Nem minden rákos elváltozás fájdalmas!

 

Milyen jelekre figyeljen?

Néhány támpont, hogy mire ügyeljen a már meglévő „foltok” vizsgálata során:

 • Szín, méret és alak megváltozása

 • A többitől eltérő kinézet

 • Aszimmetrikus, szabálytalan szélek

 • 6 mm-nél nagyobb átmérő

 • Több színű

 • Érdes tapintat (néha hamarabb tapintható, mint látható)

 • Viszketés

 • Vérzik, vagy váladékozik

 • Nem gyógyuló sebnek hat

 • Fénylő hatást kelt

Amennyiben ezen felsorolt figyelmeztető jelekből kettő vagy több fennáll, ne késlekedjen, forduljon azonnal bőrgyógyászhoz!

Az anyajegyek vizsgálata során az alábbi kérdésekre (A,B,C,D,E) adott válasz hasznos lehet a melanoma korai felismerésében:

A: Aszimmetrikus-e a bőrelváltozás?

B: Szabálytalan-e a bőrelváltozás széle?

C: Megváltozott-e a színe?

D: Nagyobb-e az átmérője 6mm-nél?

E: Megváltozott-e a bőrelváltozás mérete, alakja vagy viselkedése?

 

Az „ABCDE szabály”, mely segít a melanoma felismerésében

  Forrás:http://www.simpleorganiclife.org/cancer-save-life-1796286379.html

Rút kiskacsa” tünet

Anyajegyeink egymáshoz általában nagyon hasonlóak alakra és színre. Amennyiben egy új bőrelváltozás jelenik meg, mely a többitől eltérő az gyanús lehet. Ezt hívják “rút kiskacsa” tünetnek.

A bőr önvizsgálatának menete

Csupán néhány percet vesz igénybe havi rendszerességgel a bőrelváltozások ellenőrzése!

Haladjon lépésről-lépésre az alábbiak szerint.

Nézze át az arcát, orrát, ajkát, száját (nyálkahártyát), fülét és a füle mögötti területeket is! (Használjon tükröt!)

Vizsgálja át a fejbőrét, fésű vagy hajszárító segítségével készítsen választékokat! Alaposan nézze át az egész fejbőrét. (Használjon tükröt!)

Vizsgálja meg a tenyerét, majd az ujjak közötti részeket.

Vizsgálja meg karját. Kezdje a hónaljtól és haladjon a könyökök felé.

Ezek után koncentráljon a nyak, felsőtest és mellkas bőrére. A hölgyeknél fontos a mellek közötti és alatti bőrterület vizsgálata.

Fordítson hátat egy egészalakos tükörnek és használjon kézitükröt a nyak, a váll hátsó felszínének és a hát bőrének vizsgálatához.

Ezt követően ellenőrizze a has, alhas, nemi szerv területét, lábának elülső felszínét és lábfejét. Majd vizsgálja végig a far-, deréktáj és a lábak hátsó felszínét. (Használjon tükröt!)

Végezetül ellenőrizze a lábujjak közötti területeket és a talpakat is.

Hogy előzzük meg a bőrrákot?

A bőr rosszindulatú daganata az egyik legjobban megelőzhető rákfajta, mivel ez a betegség látható, ezért korai stádiumban észrevehető. A bőrrák kialakulásában az egyik legfőbb kockázati tényező az UV sugárzás. A napsugarak (UV-tartomány) okozta károsodást bőrünk „megjegyzi”. Miközben a napégés meggyógyul, a bőrben előidézett károsodás megmarad és idővel összeadódik, fokozatosan károsítva a bőr immunrendszerét és genetikai állományát. , melynek mennyisége csökkenthető, ha napozási szokásainkon változtatunk

Az elsődleges megelőzés azt jelenti, hogy a betegséget megelőzzük még a kialakulása előtt, vagyis limitáljuk a bőrt érő UV sugárzás mennyiségét.

 

Hogyan tudunk védekezni UV-sugárzás káros hatásaival szemben?

 

 

 • Kerüljük a direkt, intenzív UV- behatást, a napon történő tartózkodást délelőtt 11 és délután 3 óra között (ekkor a legnagyobb a sugárzás).

 

 

 

 

 

Az UV-fénykárosodás eredményes megelőzéséhez alkalmazzuk a fényvédelem 5 egyszerű eszközének kombinációját (Slip, Slop, Slap, Seek, Slide” – Cancer Council Australia):

 

Használjunk megfelelő védőruházatot! („Slip on sun-protection clothing.”)

 

 

 

Rendszeresen használjunk fényvédő (napvédő) készítményeket! („Slop on broad spectrum > SPS 30 suncream!)

 

 

Védjük az arc, fej, nyak területét egy széleskarimájú kalappal! („Slap on a board brimmed hat!”)

 

 

Húzodjunk árnyékba! (Seek shade!)

 

 

 

Használjunk napszemüveget! (Sliede on some sunglasses!)

 

Különleges védelmet igényelnek a napsugárzással szemben a gyermekek, mert a gyermekkorban elszenvedett napfényártalom egy életre szólóan növeli a bőrrák kockázatát.

 

Az összeállítás a „Magyar Dermatológiai Társulat” – www.euromelanoma.org/hungary -, valamint a „Cancer Council Australia” – www.cancer.org.au információs anyagainak felhasználásával történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.